25η Μαρτίου, ένα τραπέζι με ψυχή: όσο ο χρόνος κυλά και τα γεγονότα που σημάδεψαν τη συλλογική μας μνήμη απομακρύνονται στα βάθη της ιστορίας, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη να θυμόμαστε και να κάνουμε τα βήματα εκείνων που περπάτησαν, πριν από εμάς, φωτεινούς σηματοδότες του μέλλοντός μας. Τα κρασιά της 25ης Μαρτίου γίνονται πρωταγωνιστές σε ένα τραπέζι πολύτιμο, με ρίζες και ψυχή. Ο πολυταξιδεμένος μπακαλιάρος, διαχρονικό σύμβολο αντοχής στην γαστρονομία, σε περίοπτη θέση στο τραπέζι της γιορτής, βρίσκει τον συνοδοιπόρο του στη γεύση σε κρασιά που σέβονται την ουσία του. Φέτος, στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, το τραπέζι της ιεροτελεστίας και το σημείο συνάντησης ανθρώπων και γεύσεων, τα κρασιά του Άρμαθου γίνονται απόσταγμα μνήμης. Μια γέφυρα σύνδεσης με την παράδοση και τον χρόνο που ωριμάζει και μεταμορφώνεται.

Τα κρασιά της 25ης Μαρτίου: Οι ετικέτες του Άρμαθου που θα συνοδεύσουν τα πιάτα της ημέρας

Η ιστορία αποτυπώνεται στις γεύσεις, τα αρώματα και τους συμβολισμούς. Στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, παράδοση και μνήμη ενώνονται για να μας θυμίσουν ότι οι ρίζες είναι βαθιές αλλά η πορεία μας πάντα μπροστά. Όπως οι μεγάλες στιγμές χαράσσονται στη μνήμη, έτσι και τα κρασιά του Άρμαθου θέλουν να γίνουν διαχρονικά. Δεν δημιουργούνται για να εντυπωσιάζουν, αλλά για να εξελίσσονται, να δημιουργούν συνδέσεις.

//Ασύρτικο από τον Άρμαθο και μπακαλιάρος στο τηγάνι

Γευστική μνήμη, διαχρονικότητα, γεύσεις που αντιστέκονται στον χρόνο
 
Ο μπακαλιάρος, ξαλμυρισμένος, αλλά πάντα αλμυρός, περνάει από το τηγάνι και αποκτά εκείνη τη χρυσαφένια κρούστα που σπάει απολαυστικά στο πρώτο άγγιγμα του μαχαιριού. Το εσωτερικό του, τρυφερό και ζουμερό, κρατάει την αψάδα της θάλασσας, ενώ η τραγανότητά του ισορροπεί ανάμεσα στη λιπαρότητα και την ένταση των γεύσεων. Ένα τέτοιο πιάτο ζητά ένα κρασί που να μπορεί να σταθεί ισάξια, να τον αναδείξει, να φέρει ισορροπία.

Αν υπάρχει ένα λευκό κρασί που μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη γευστική αντίθεση, αυτό είναι το Ασύρτικο του Άρμαθου. Ένα κρασί ώριμο, με βάθος, δομή και ένταση.

Η τραγανή του οξύτητα λειτουργεί σαν το τέλειο αντίβαρο στη λιπαρότητα του τηγανιού, καθαρίζοντας τον ουρανίσκο και προετοιμάζοντας τον για την επόμενη μπουκιά. Τα ορυκτά αρώματα και η διακριτική αίσθηση αλμύρας δένουν με τη θαλασσινή καταγωγή του μπακαλιάρου, κάνοντας τον συνδυασμό σχεδόν διαισθητικό –σαν να ήταν πάντα γραφτό αυτά τα δύο να συναντηθούν στο ίδιο τραπέζι. Το Ασύρτικο του Άρμαθου δεν έχει σκοπό να κλέψει τη δόξα από τον πρωταγωνιστή της ημέρας, αλλά να τον αναδείξει, να τον ολοκληρώσει, να δημιουργήσει μια εμπειρία που ξεπερνά το άθροισμα των επιμέρους στοιχείων της. Είναι ένα κρασί με ουσία, όπως και η παράδοση της 25ης Μαρτίου.

//Ροζέ Merlot και η άλλη εκδοχή του μπακαλιάρου, στα κάρβουνα ή στον φούρνο

Ο μπακαλιάρος έχει πολλές όψεις και κάθε τρόπος μαγειρέματός του αναδεικνύει διαφορετικά στοιχεία της γεύσης του. Όταν τηγανίζεται, η λιπαρότητα και η τραγανότητά του απαιτούν ένα κρασί με δομή και οξύτητα, όπως το Ασύρτικο. Όταν όμως ψήνεται στα κάρβουνα ή στον φούρνο, τότε η γεύση του αποκτά καθαρότητα, απλότητα, μία πιο εκλεπτυσμένη διάσταση, που απαιτεί έναν διαφορετικό συνοδοιπόρο στο τραπέζι. Σε αυτή την εκδοχή, η υφή του ψαριού γίνεται πιο τρυφερή, η γεύση του πιο φίνα και η θαλασσινή του αύρα πιο ανάλαφρη. Εδώ, το κρασί που θα σταθεί δίπλα του δεν πρέπει να το «σκεπάσει», αλλά να το αγκαλιάσει διακριτικά, να του προσθέσει φρεσκάδα, να συμπληρώσει τον χαρακτήρα του χωρίς να επιβάλλεται.

Και εδώ ακριβώς έρχεται το Ροζέ Merlot του Άρμαθου. Ένα ροζέ που ξέρει να ισορροπεί τις γεύσεις. Το Ροζέ Merlot του Άρμαθου δεν είναι υπερβολικά ελαφρύ, ούτε υπερβολικά φρουτώδες. Έχει ζωντάνια, αρώματα κόκκινων φρούτων και ήπια οξύτητα που δένουν ιδανικά με τις πιο καθαρές, διακριτικές γεύσεις της θάλασσας. Αγκαλιάζει τον ψητό μπακαλιάρο χωρίς να τον υπερκαλύπτει. Η φρεσκάδα του αναδεικνύει τη γεύση του ψαριού και του δίνει την ισορροπία που χρειάζεται. Συνδυάζεται άψογα με τα συνοδευτικά του τραπεζιού. Τα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων του Ροζέ Merlot ταιριάζουν υπέροχα με την ταραμοσαλάτα, τις γαρίδες, τα οστρακοειδή και τα αλμυρά μεζεδάκια που δίνουν ένταση στη γευστική παλέτα της 25ης Μαρτίου. Φέρνει φινέτσα και ισορροπία στο τραπέζι αφήνοντας χώρο στις γεύσεις για να ξεδιπλωθούνΤο Ροζέ Merlot του Άρμαθου είναι η ανάλαφρη, ανοιξιάτικη εκδοχή της 25ης Μαρτίου. Είναι το σημείο όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη γευστική απόλαυση, όπου οι κλασικές γεύσεις ενώνονται με μια πιο εκλεπτυσμένη οινική εμπειρία.

Στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, ένα τραπέζι που γενναία πάει κόντρα στο ρεύμα της εποχής που γρήγορα ξεχνά και αποφεύγει να θυμάται, ας γίνουν οι χειροποίητες γεύσεις ένα σύμβολο. Ας μας θυμίζουν ότι η ελευθερία και ό,τι αξίζει πραγματικά στη ζωή δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται.