.
.MERLOT ΑΡΜΑΘΟΣ | ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ ΟΙΝΟΣ
ΠΓΕ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Περιοχή καλλιέργειας: Άρμα Θηβών
Υψόμετρο: 250 μέτρα
Σύσταση εδάφους: Το έδαφος είναι πλούσιο σε ανθρακικό ασβέστιο, μέτρια αλκαλικό πλούσιο σε κάλιο.
Καλλιέργεια: 15 στρέμματα – βιολογική γεωργία
Στρεμματική απόδοση: 600 κιλά/στρέμμα
Ποικιλία: Merlot
Οινοποίηση: Κλασσική διαδικασία ερυθρής οινοποίησης με διαβροχή. Τα σταφύλια μετά τον απορραγισμό, με μορφή σταφυλοπολτού, οδηγούνται σε ανοξείδωτο οινοποιητή. Η αλκοολική ζύμωση και η εκχύλιση ανθοκυανών και τανινών διαρκεί 7-10 ημέρες. Το νέο κρασί ωριμάζει στη συνέχεια σε ανοξείδωτη δεξαμενή και σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια 225 και 300 λίτρων, διαδοχικά, για 12-14 μήνες. Όταν το κρασί εμφιαλωθεί παραμένει στην φιάλη τουλάχιστον 6 μήνες ακόμα πριν βγει στην κατανάλωση
Επιδέχεται παλαίωση: 6-8 χρόνια
Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά:
Πρόκειται για ένα κρασί πορφυρό στο χρώμα και με μεγάλη συμπύκνωση. Στη μύτη δίνει αρώματα από μαύρα φρούτα, αποξηραμένο δαμάσκηνο, καπνό, σοκολάτα και βανίλια. Στο στόμα επικρατούν μαλακές τανίνες, ήπια οξύτητα και πληθωρικό σώμα με επίγευση από γλυκά μπαχαρικά.
Προτάσεις Γευστικών Συνδυασμών:
Σερβίρεται στους 16-18°C και συνοδεύει ερυθρά κρέατα και κυνήγια. Ιδανικός συνδυασμός λαγός ή μοσχάρι στιφάδο αλλά και ένα ζουμερό φιλέτο με σάλτσα τριών πιπεριών.