Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια γιορτή που μας συνδέει ξανά με τη φύση, την παράδοση και τις καθαρές γεύσεις. Το μεγάλο τραπέζι της είναι γεμάτο αρώματα με αλμύρα και φρεσκάδα, γεύσεις απλές αλλά γεμάτες ουσία. Και το κρασί; Γίνεται το στοιχείο που δένει τις γεύσεις, που τις αναδεικνύει, που κάνει κάθε στιγμή πιο απολαυστική.
4 κρασιά για την Καθαρά Δευτέρα από τον Άρμαθο:
1. Άρμαθος Λευκός Ξηρός, Ασύρτικο: Χρυσοκίτρινος, με ορυκτά αρώματα και νότες εσπεριδοειδών.
2. Merlot Ροζέ Άρμαθος: Έντονα αρώματα από άγριο βύσσινο και μικρά μαύρα φρούτα, μούρο και ζαχαρωτό, πλούσια υφή και ήπια οξύτητα.
3. Άρμαθος Ασύρτικο Orange: Ένα κρασί με σκούρες χάλκινες ανταύγειες, ξηρούς καρπούς, γήινες νότες και εμφανείς τανίνες.
4. Merlot Ροζέ Nature: Πορτοκαλί απόχρωση, γήινα και ορυκτά αρώματα, νότες φουντουκιού, νύξεις ώριμων φρούτων όπως μήλου και δαμάσκηνου, χαμηλή οξύτητα, αρκετή λιπαρότητα.
4 κρασιά για την Καθαρά Δευτέρα από τον Άρμαθο – Πώς συνδυάζονται
Ο Άρμαθος Λευκός Ξηρός (Ασύρτικο) είναι αυτό ακριβώς το κρασί που χρειάζονται τα όστρακα, το χταποδάκι, η ταραμοσαλάτα. Είναι η οξύτητα που ισορροπεί την αλμυρή γεύση, είναι η φρεσκάδα που κάνει τα θαλασσινά να μοιάζουν ακόμα πιο ζωντανά. Μια γουλιά και νιώθεις πώς δένει το κρασί με τη θάλασσα.
Αν στο τραπέζι κυριαρχούν τα τηγανητά καλαμαράκια, οι μελιτζάνες, οι ελιές, το Merlot Ροζέ Άρμαθος θα τα «αγκαλιάσει» με τον πιο ταιριαστό τρόπο. Οι νότες ώριμων φρούτων ισορροπούν την τραγανή, αλμυρή νοστιμιά του τηγανιού, ενώ η μελιτζανοσαλάτα, με τον καπνιστό της χαρακτήρα, βρίσκει έναν υπέροχο συνομιλητή. Και η λαγάνα; Με λίγο ελαιόλαδο και μια γουλιά από το ροζέ, αποκτά πιο μεστή γεύση.
Το Άρμαθος Ασύρτικο Orange είναι κρασί που θέλει ουσιαστικές γεύσεις. Γεύσεις με βάθος, που έχουν ωριμάσει σωστά, όπως η φάβα, η ρεβιθάδα, τα καπνιστά θαλασσινά. Όσο πιο σύνθετο είναι το φαγητό, τόσο πιο πολύ θα αποκαλύπτεται το κρασί. Δοκιμάστε το με χταπόδι στη σχάρα, και θα καταλάβετε γιατί αυτά τα δύο δένουν τόσο όμορφα: το ένα συμπληρώνει το άλλο χωρίς να το «επισκιάζει».
Για όσους αγαπούν τα πιο φυσικά, ανεπιτήδευτα κρασιά, το Merlot Ροζέ Nature είναι η επιλογή που θα αναδείξει τα πιο νόστιμα πιάτα του σαρακοστιανού τραπεζιού. Ένα ριζότο θαλασσινών αποκτά ακόμα μεγαλύτερο «βάθος», οι ψητές πιπεριές και τα μανιτάρια σχάρας αλληλεπιδρούν υπέροχα με τις γήινες νότες του, ενώ η επίγευση γίνεται πιο έντονη.
Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας ας γίνει ένα νέο ξεκίνημα
Ας γίνει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας μια συμβολική κίνηση προς νέα ξεκινήματα. Νέα ξεκινήματα που θα μας προχωρήσουν, που θα μας ανυψώσουν, που θα μας δώσουν δύναμη.
Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε πότε περνάμε καλά, πότε νιώθουμε ευφορία, πότε νιώθουμε στο κέντρο μας. Υπάρχουν στιγμές μέσα στη χρονιά που μας το δείχνουν. Στιγμές που ξεχωρίζουν από την καθημερινή ατζέντα και μας υπενθυμίζουν ότι το να μαζευόμαστε γύρω από το τραπέζι είναι ανάγκη, είναι σύνδεση, είναι γιορτή.
Η άνοιξη είναι γεμάτη υποσχέσεις και μας περιμένει να την ζήσουμε με ουσία.
Με ανθρώπους ουσιαστικά δίπλα μας -είτε κοντά είτε μακριά.
Με τον εαυτό μας.
Με τις αλήθειες μας.
Με τη σοφία του χρόνου.
Και με Άρμαθο.