Οινοτουρισμός: Mια γέφυρα που συνδέει το παρόν με το παρελθόν του ελληνικού αμπελώνα
Το βράδυ της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου, το Κτήριο της Πλάκας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος φιλοξένησε ουσιαστικές συζητήσεις και τοποθετήσεις γύρω από τον οινοτουρισμό στην Ελλάδα. Η εκδήλωση με θέμα “Η Συμβολή του Οινοτουρισμού στην Ανάπτυξη των Οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ” είχε ως στόχο να περάσει ένα σαφές μήνυμα στον ελληνικό κόσμο του κρασιού: ο οινοτουρισμός δεν είναι απλώς δεν είναι μόνο ένα μέρος της τουριστικής εμπειρίας στη χώρα μας αλλά μια γέφυρα που ενώνει την παράδοση και την ιστορία του ελληνικού αμπελώνα με το παρόν. Μέσα από τις ομιλίες και τις συζητήσεις, αναδείχθηκε η σημασία της «φιλίας, της φύσης και της φιλοξενίας», που πλέον καθοδηγούν το μέλλον του οινικού τουρισμού στην Ελλάδα.
Το οινοποιείο Άρμαθος έδωσε το παρών, παρακολουθώντας τη σημαντική αυτή εκδήλωση για το μέλλον του ελληνικού κρασιού. Ως ένα οινοποιείο που λειτουργεί με γνώμονα τη βιωσιμότητα και προάγει την αυθεντικότητα, εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε τη δική μας φωνή στον χώρο της ελληνικής οινοποιίας. Εκδηλώσεις όπως αυτή, αποτελούν δεξαμενές ιδεών για έναν κλάδο που διαθέτει τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες για ανάπτυξη.
Η έμμετρη κατανάλωση στο επίκεντρο
Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμούς από εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου του κρασιού στην Ελλάδα. Ο Νίκος Ταβουλάρης, Διευθυντής Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπογράμμισε τη σημασία της έμμετρης κατανάλωσης, προτρέποντάς μας να «πίνουμε υπεύθυνα και με μέτρο». Τόνισε την υποστήριξη που προσφέρει η Πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση στον οινικό κλάδο, ενισχύοντας τις προσπάθειες για την προώθηση των οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ελλάδα και διεθνώς.
Ο οινοτουρισμός, μοχλός ανάπτυξης για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ
Ο οινοτουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης για τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να βιώσουν την ποιότητα και την αυθεντικότητα του ελληνικού κρασιού. Η ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών και η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς τους μέσω του οινοτουρισμού ήταν κεντρικό σημείο της εκδήλωσης.
Ο Σπύρος Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οινοτουρισμού, τόνισε την υποστήριξη που παρέχεται από το Υπουργείο Τουρισμού, καθώς και τη σημασία των νομοθετικών παρεμβάσεων για την προώθηση του οινοτουρισμού. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης χύμα κρασιού, δίνοντας έμφαση στην υπεύθυνη κατανάλωση.
Συνεργασία: Το κλειδί για ολιστική ανάπτυξη
Η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ του οινικού κλάδου, της γαστρονομίας και του τουρισμού αναδείχθηκε ως βασικό θέμα της εκδήλωσης. Τονίστηκε ότι η συνεργασία αυτή είναι καθοριστική για τη βιώσιμη ανάπτυξη του οινοτουρισμού, καθώς δεν αφορά μόνο το κρασί, αλλά προωθεί μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία που συνδυάζει γεύσεις, κουλτούρα και φιλοξενία. Το τρίπτυχο «Sea, Sun, Synergy» οφείλει να εκφράζει την Ελλάδα του μέλλοντος. Η ποιότητα της εμπειρίας σε κάθε οινοποιείο πρέπει να είναι προτεραιότητα, καθώς αναδεικνύει την αξία του ελληνικού κρασιού και την ταυτότητα κάθε περιοχής.
Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδίου, βασισμένου στις εμπειρίες ανθρώπων που γνωρίζουν καλά το ελληνικό κρασί. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να ενισχύει το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ όλων των παραγόντων του κλάδου. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη για τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου για τους δρόμους του κρασιού. Η υπομονή, η επιμονή και το όραμα είναι απαραίτητα για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής.
Γεωγραφία και πολιτισμός σε κάθε ποτήρι
Στην πρώτη συζήτηση, η Μαρία Τζίτζη, χημικός-οινολόγος, η Καθ. Αθ. Κρυστάλλη-Κρότταλης Executive Director Center of Excellence in Food, Tourism and Leisure από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, η Sofia Kottas Bonel, Community Manager του Wine in Moderation και η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, οινοποιός, ξενοδόχος, Πρόεδρος Ένωσης Οινοποιών Νησιών Αιγαίου, αναφέρθηκαν στη σύνδεση της ποιότητας του κρασιού με την έμμετρη κατανάλωση.
Τόνισαν τη σημασία της ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, προωθώντας μια κουλτούρα υπευθυνότητας στην σχέση μας με το κρασί, ως καταναλωτές.
Σε επόμενη συζήτηση, η Αλεξάνδρα Ανθίδου, Διευθύντρια της Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, και ο Θάνος Καραθάνος, χημικός-οινολόγος και εκπρόσωπος της Ένωσης Οινοποιών & Αποσταγματοποιών Θεσσαλίας, μίλησαν για τη γεωγραφική και πολιτιστική ταυτότητα των οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παράδοσης και της καινοτομίας. Η συμβολή των τοπικών παραγωγών, όπως του Σπύρου Σκουμπρή, οινοποιού και εκπροσώπου της Ένωσης Οινοποιών Αμπελώνων Κεντρικής Ελλάδας, και του Νίκου Μηλιαράκη, οινοποιού και Προέδρου των Wines of Crete, στην ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους στον οινοτουρισμό ήταν καθοριστική. Ο Χρήστος Φωτιάδης, εκπρόσωπος της Ένωσης Οινοποιών Αμπελώνων Αττικής, τόνισε την ανάγκη για τοπικές συνεργασίες, ενώ η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, οινοποιός, ξενοδόχος και Πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών Νησιών Αιγαίου, πρότεινε τη θέσπιση ενός ενιαίου σήματος για τις οινοτουριστικές επιχειρήσεις, για να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητά τους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια γευστική δοκιμή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια αυθεντική εμπειρία των γεύσεων και των αρωμάτων της ελληνικής γης. «Ενθύμιο» των συμμετεχόντων της εκδήλωσης είναι η βαθύτερη κατανόηση του πλούτου και της ποικιλομορφίας που προσφέρει ο οινοτουρισμός, κατανοώντας ότι δεν είναι απλώς γευσιγνωσία, είναι μια πολιτιστική εμπειρία που συνδέει την παράδοση με το μέλλον.