.

.

ΑΡΜΑΘΟΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ ΟΙΝΟΣ

ΟΨΙΜΟΣ ΤΡΥΓΟΣ 

Περιοχή καλλιέργειας: Άρμα Θηβών

Υψόμετρο: 250 μέτρα
Σύσταση εδάφους: Το έδαφος είναι πλούσιο σε ανθρακικό ασβέστιο και σε κάλιο.

Καλλιέργεια: 2 στρέμματα – βιολογική γεωργία
Στρεμματική απόδοση: 200 kg/στρ
Ποικιλία: Μοσχάτο Λευκό και Μοσχάτο Αμβούργου

Οινοποίηση:Τα υπερώριμα σταφύλια αφού τρυγηθούν λιάζονται σε δώμα για 7 και πιέζονται σε κάθετο πιεστήριο. Η αλκοολική ζύμωση αρχίζει σε ανοξείδωτη δεξαμενή και ολοκληρώνεται μετά από  30 ημέρες, το λιγότερο,  σε παλιά δρύινα γαλλικά βαρέλια. Ακολουθεί ωρίμανση και παλαίωση για 1-2  χρόνια.  Το κρασί έχει υψηλή αλκοόλη, 17-18% και 20-30 gr/lt  αζύμωτα σάκχαρα.  Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο. Το συγκεκριμένο κρασί παράγεται κάποιες χρονιές όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν και συνήθως δεν πωλείται αλλά σερβίρεται στο οινοποιείο.

Επιδέχεται παλαίωση: 10-12 χρόνια

Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά:
Πρόκειται για ένα κρασί σκουρόχρωμο με καστανές ανταύγειες.  Στην μύτη επικρατούν ξηροί καρποί, καβουρδισμένο φουντούκι και καρύδι, μανιτάρι, αλλά και γλυκό τριαντάφυλλο. Στο στόμα η γλυκύτητα είναι περιορισμένη και μετριάζεται από την υψηλή οξύτητα. Το σώμα είναι πλούσιο και η επίγευση έχει διάρκεια. Το κρασί χρειάζεται οπωσδήποτε μετάγγιση καθώς στην φιάλη υπάρχει ίζημα.

Προτάσεις Γευστικών Συνδυασμών:
Σερβίρεται στους 11-12°C. Συνδυάζεται τόσο σαν επιδόρπιος οίνος με λιπαρά πλούσια τυριά, όπως το ροκφόρ ή η γκοργκοντζόλα,  αλλά και σαν ορεκτικός συνοδεύοντας  υδαρείς ζωμούς κρεατικών ή θαλασσινών.

Αρμαθος Επιδορπιος Οινος. ARMATHOS DESSERT WINE