.
.ΑΡΜΑΘΟΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ ΟΙΝΟΣ
ΟΨΙΜΟΣ ΤΡΥΓΟΣ
Περιοχή καλλιέργειας: Άρμα Θηβών
Υψόμετρο: 250 μέτρα
Σύσταση εδάφους: Το έδαφος είναι πλούσιο σε ανθρακικό ασβέστιο και σε κάλιο.
Καλλιέργεια: 2 στρέμματα – βιολογική γεωργία
Στρεμματική απόδοση: 200 kg/στρ
Ποικιλία: Μοσχάτο Λευκό και Μοσχάτο Αμβούργου
Οινοποίηση:Τα υπερώριμα σταφύλια αφού τρυγηθούν λιάζονται σε δώμα για 7 και πιέζονται σε κάθετο πιεστήριο. Η αλκοολική ζύμωση αρχίζει σε ανοξείδωτη δεξαμενή και ολοκληρώνεται μετά από 30 ημέρες, το λιγότερο, σε παλιά δρύινα γαλλικά βαρέλια. Ακολουθεί ωρίμανση και παλαίωση για 1-2 χρόνια. Το κρασί έχει υψηλή αλκοόλη, 17-18% και 20-30 gr/lt αζύμωτα σάκχαρα. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο. Το συγκεκριμένο κρασί παράγεται κάποιες χρονιές όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν και συνήθως δεν πωλείται αλλά σερβίρεται στο οινοποιείο.
Επιδέχεται παλαίωση: 10-12 χρόνια
Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά:
Πρόκειται για ένα κρασί σκουρόχρωμο με καστανές ανταύγειες. Στην μύτη επικρατούν ξηροί καρποί, καβουρδισμένο φουντούκι και καρύδι, μανιτάρι, αλλά και γλυκό τριαντάφυλλο. Στο στόμα η γλυκύτητα είναι περιορισμένη και μετριάζεται από την υψηλή οξύτητα. Το σώμα είναι πλούσιο και η επίγευση έχει διάρκεια. Το κρασί χρειάζεται οπωσδήποτε μετάγγιση καθώς στην φιάλη υπάρχει ίζημα.
Προτάσεις Γευστικών Συνδυασμών:
Σερβίρεται στους 11-12°C. Συνδυάζεται τόσο σαν επιδόρπιος οίνος με λιπαρά πλούσια τυριά, όπως το ροκφόρ ή η γκοργκοντζόλα, αλλά και σαν ορεκτικός συνοδεύοντας υδαρείς ζωμούς κρεατικών ή θαλασσινών.