Είναι η ημέρα που οι δρόμοι της Ελλάδας γεμίζουν από τη μυρωδιά του κάρβουνου, γεμάτη νόστιμες υποσχέσεις. Η ημέρα που το κρέας γίνεται ο μονόδρομος της γεύσης και το κρασί ρέει ως φυσική συνέχεια μιας μεγάλης γιορτής. Η Τσικνοπέμπτη της καρδιάς των Ελλήνων. Η Πέμπτη που δεν μοιάζει με καμία άλλη μέσα στη χρονιά γιατί το γλέντι ξεκινά από νωρίς και μας θυμίζει ότι πάντα υπάρχει μια καλή αφορμή για να ευχαριστηθούμε τη ζωή και να γιορτάσουμε. Για εμάς στον Άρμαθο, η Τσικνοπέμπτη έχει γεύση (κυρίως) κόκκινου κρασιού. Ενός κρασιού που φτιάχνουμε με μεράκι για να μπει στο μεγάλο τραπέζι της ευημερίας και ισορροπεί τις καπνιστές νότες του κρέατος που σιγοψήνεται όλη μέρα. Μέσα από αυτό το άρθρο, θέλουμε να γνωρίσετε καλύτερα τρεις ετικέτες μας που αγαπάμε πολύ και πιστεύουμε ότι θα ταιριάξουν ιδανικά στην ημέρα. Τα κόκκινα κρασιά της Τσικνοπέμπτης θέλουμε να γίνουν μάρτυρες της χαράς σας.

Πόσο ωραίο και πολύτιμο είναι στις μέρες μας να μαζεύομαστε γύρω από το τραπέζι, κοιτώντας τα πρόσωπα και όχι τις οθόνες του κινητού, τσουγκρίζοντας ποτήρια και όχι διαθέσεις. Οι αληθινές στιγμές, αυτές που αφήνουν γεύση, χρειάζονται μόνο καλή παρέα και καλό κρασί.

3 κρασιά για την Τσικνοπέμπτη -3 επιλογές με τα κόκκινα που αγαπάμε

1. Merlot Natural 2013, Οίνος Ερυθρός Ξηρός

Αν η Τσικνοπέμπτη είναι μια γιορτή γεμάτη «ένταση» στη γεύση, το Merlot Natural 2013 φέρνει την ωριμότητα και την ισορροπία στο τραπέζι. Με χάλκινο χρώμα και ένα αρωματικό προφίλ που «αγγίζει» τα αποξηραμένα κόκκινα φρούτα, τον καπνό, τη σοκολάτα, την ελιά και τα μανιτάρια, αυτό το κρασί θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως από όσους εκτιμούν την πολυπλοκότητα.

Τι ταιριάζει δίπλα του:

-Ένα καλά ωριμασμένο φιλέτο.

-Πιάτα με μανιτάρια ή καραμελωμένα φρούτα.

-Φρέσκα ζυμαρικά με σάλτσες κόκκινου κρασιού και τομάτας.

Με τα χρόνια παραμονής του στη φιάλη, οι τανίνες του έχουν μαλακώσει, δίνοντας μια βελούδινη αίσθηση στο στόμα. Σερβίρεται ιδανικά στους 16-18°C για να αναδυθούν όλα τα αρώματα και η γευστική του αρμονία.

*Στο κελάρι του οινοποιείου υπάρχουν φιάλες από παλιές χρονιές. Στο εμπόριο υπάρχει αυτή τη στιγμή η χρονιά του 2012. Η οινοποίηση έχει γίνει με γηγενείς ζύμες, πολύ μικρή προσθήκη θειωδών και έχει εμφιαλωθεί αφιλτράριστο. Τα ποιοτικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού, δικαιώνουν την εμμονή του οινοποιείου στη μονοκαλλιέργεια της ερυθρής ποικιλίας Merlot.

2. Merlot Άρμαθος, κρασί ερυθρό κλασικό- εκλεκτό- διαχρονικό

Άρμαθος Merlot Ερυθρό. Με βαθύ ρουμπινί χρώμα και ιώδεις ανταύγειες, γεμίζει το ποτήρι με αρώματα κόκκινων φρούτων, φράουλας, μαύρων μούρων και κασίς. Στο στόμα είναι πλούσιο, αλλά ταυτόχρονα ευχάριστο, με ήπια οξύτητα και μαλακές τανίνες.

Με τι να το απολαύσετε:

-Μεζέδες της ελληνικής μεσογειακής κουζίνας.

-Αλλαντικά και λευκά μαλακά τυριά.

-Ήπιες παρασκευές χωρίς πολλά μπαχαρικά.

Σερβίρεται στους 14-15°C.

3. Merlot Άρμαθος (παλαίωση σε βαρέλι) -Για το απόλυτο pairing με κόκκινο κρέας

Όταν η φωτιά ανάβει και το τραπέζι γεμίζει με ζουμερά κομμάτια κρέατος, το Merlot Άρμαθος με ωρίμαση σε βαρέλι αποδεικνύει ότι το pairing είναι μια μορφή τέχνης. Ένα κρασί με πορφυρό χρώμα και μεγάλη συμπύκνωση, που αναδύει αρώματα από μαύρα φρούτα, αποξηραμένο δαμάσκηνο, καπνό, σοκολάτα και βανίλια.

Τι του ταιριάζει ιδανικά:

-Κόκκινα κρέατα

-Λαγός ή μοσχάρι στιφάδο

-Ζουμερό φιλέτο με καυτερή σάλτσα

Οι μαλακές τανίνες, η ήπια οξύτητα και το πληθωρικό σώμα του το κάνουν ιδανικό φίλο για κάθε δυνατό και λιπαρό πιάτο της Τσικνοπέμπτης. Σερβίρεται στους 16-18°C και επιδέχεται παλαίωση για 6-8 χρόνια, κάνοντάς το μια επιλογή που εξελίσσεται και μεγαλώνει όπως πρέπει.

 

Εσεις ποιο Merlot θα επιλέξετε για τη δική σας Τσικνοπέμπτη;
Οποιο και αν επιλέξετε, θέλουμε να το απολαύσετε με έναν όρο: με την καρδιά σας ανοιχτή στη χαρά!